Sunday, September 28, 2008

Bomba Datang ke Rumahku..

Semuanya bermula pd ptg 28 September 2008, di bangsal yg terletak kt halaman rumah yg aku huni selama ni.Masa adik aku mula bising2, aku terlelap.Terjaga disebabkan mamat tu panggil bapak aku.Katanya ada benda menarik.Aku pun cepat2 bangun la.Adik aku br bgtau aku yg ada ular masuk dlm bangsal kt umah.Aku mula excited la, suh gi amik camera.Masa tu gak, bapak aku gi cari buluh, nk ketuk ular tu.Sbb dia x tau yg ular tu besar.Hahaha..

Bapak aku yg sedang melaksanakan tugas

Oleh krn bimbang ular tu menular ke kwsn lain, bapak aku menugaskan dirinya sendiri utk perhatikan tindak-tanduk ular tu.Masa ni, adik aku dh call Bomba dan aku ngan mak aku plok dlm perjlnn ke bazar Ramadhan utk beli juadah berbuka.Sblm tu, aku dh pun melantik adik aku secara tiba2 utk jd photographer bg pihak aku.Wakaka.Semua report ni ditulis berdasarkan transaksi dia la.

Bomba tiba di rumahku

Masa wat emergency call tu, bukan main susah lg nk sambung ke Bomba.Mula2 operator kecemasan, pastu br bhgn Bomba dan Penyelamat.Last skali br la pejabat Bomba kt umah aku.Haish.Aku rasa pihak berkuasa patut permudahkan lagi la prosedur panggilan kecemasan ni.Apa2 pun, tahniah diucapkan kpd pihak Bomba krn sampai cepat.Aku rasa dlm masa 10 minit je kot.Ok la tu.

Lawatan sambil belajar drpd brader2 Bomba

Sampai2 je bomba kt umah aku, mereka terus wat lwtn sambil belajar ke bangsal yg ada ular tu.Semua wat mcm cool je.Kononnya dh biasa ngan ular la.Tiba2, ada seorg brader meng'offer'kan diri utk tangkap ular tu.Aku rasa yg ni plg hebat di kalangan yg terhebat la.

Skill brader ditonjolkan

Brader ni cukup ber'skill' dlm menangkap ular ni.Kejap je dh dpt tangkap.Tapi, guna alat2 tertentu la.Bukan main tgn kosong jah.Kang x psl2 kt umah aku ada org arwah plok.

Ular kene tangkap dh

Lepas kene tangkap, ular tu bkn dibunuh sebaliknya dimasukkan ke dlm guni.Hahaha.Kata brader Bomba, ular ni akan dijual kpd pengusaha restoran makanan eksotik di sekitar kwsn Pulau Pinang.Eceh.Xde la.Aku tipu je.Diorg akan lepaskan ular ni kt mana2 kwsn yg selamat utk ular ni dan juga penduduk awam.Babai ular.Lain kali x payah mai la.Susahkan org je.

p/s: Cerita ini mungkin ditokok tambah drpd cerita asal..Hihihi...

Friday, September 26, 2008

Tagged!

Apa yg perlu dibuat ialah:
* Link to your tagger and post these rules on your blog.
* Share 7 facts about yourself on your blog, some random, some weird.
* Tag 7 people at the end of your post by leaving their names as well as links to their blogs.
* Let them know they are tagged by leaving a comment on their blog.

Ni izzah@bolat suh aku wat.Apa tujuannya wallahua'lam.Nah, amik ko cik izzah.Nk tau sgt.

1.Kapal terbang
Aku cukup2 obses ngan besi terbang nih.Mula ketika usia aku semuda 5 thn.Masa tu, famili aku kt Ipoh.Bpk aku suka bwk aku ngan adik2 gi jln2 kt Lpgn Terbang Sultan Azlan Shah, semata-mata nk tgk kpl terbang take-off.Masa kecik2 gak, bila bpk aku nk gi outstation, masa nk gi hantar dia, aku lah yg plg ensem dan bergaya.Sbb nk gi tgk kpl terbang kt airport.Mandi bersih2, buang daki kt kaki dan mcm2 lg la.Kih3..Dan kegilaan ni xdpt dibuang sehingga skrg.Sbb aku masih lg gila bila tgk k
pl terbang.Bila dgr je bunyi enjin time nk take-off atau reverse thrust time landing, aku rasa lemah longlai.Teruja sgt.Aku gak suka pilot pompuan.Hahaha.Dan kini, aku menyimpan cita2, jauh di lubuk hati ni utk menerajui besi terbang ni suatu hari nanti.Kalau ada dslr, leh amik gmbr lawa skit.Tapi, ni je yg aku mampu.


2.Mat proper
Yg ni aku no komen.Sbb ni pendapat org.Mat ngan Aizat Meah la start panggil aku camtu.Siot.Sbg sorg laki, ramai kwn2 pelik bila tgk aku.Kalau susun barang atau dr sudut kekemasan, mengalahkan pompuan.Mmg aku akui la, aku x suka tgk brg2 bersepah.Kalau kt bilik sendiri, aku rasa mcm hangin satu badan bila aku blk kt bilik, ada org duk tdo atas katil aku yg dh ditegangkan cadarnye pg2 lg.Cuma aku thn je la.Member punye psl.Pastu lak, kalau bab2 susun buku atas brg2, aku rasa mcm nk gam je mende2 tu kt tmpt masing2, bg x gerak dh.Kalau baju dlm almari lak, aku suka guna hanger.Sume nk bersangkut.Kebersihan lak, aku plg x sng kalau tgk ada kotor walaupun titik kecil kt pakaian.Rasa rimas.

3.Sosial
Yg ni mmg aku suka sgt2, x kisah la kluar ngan pompuan atau laki.Kalau kluar ngan pompuan, kdg2 member2 ckp playboy x sedar diri.Ya la...minggu ni pompuan tu, minggu dpn pompuan lain lak.Rupa x dipersoalkan, asalkan sporting dan jaga batasan.Tapi rasanya x penah la kluar berdua.Nanti mcm2 leh jd.Hahaha.Kalau ngan laki plak, org kata lain plak.Manusia mmg x kan berhenti b'ckp selagi mulut tu x disumbat ngan tanah.Dan aku gak agak terpengaruh ngan drama bersiri remaja 'Kami'.Yg nokia taja tu.Nmpk mcm best je kalau idup mcm diorg.Hahahaha.Terutamanya part yg gi tgk gig tu.Harap2 nye, pengaruh x baik tu x diikuti la.Amin..

4.Pra-matang
Ni lah pndpt rakan2 kt aku.Sbb kdg2 perangai aku jd gila x tentu psl, terutamanya time excited.Kalau kt KMS, yg biasa jd mangsa aku ialah si Anam Tumari atau lebih diken
ali oleh aku sbg 'Encik T'.Sbb dia antara member yg susah nk terasa ngan kelakuan aku.Wallahua'lam la dlm hati dia mcm mana.Harap2 ok la.Kalau x, dosa aku.Skrg ni pun, kalau jln sorg2, aku suka b'lagak matang la.Br nmpk macho skit walau di mana jua anda berada.Kalau ada member2 yg satu kepala, mmg silap besar la.Bleh jd gila tanpa mengenal tmpt dan asal-usul.

5.Nerd (skrg dh x kot)

Ni cite zaman dulu2 la.Masa skolah rendah sampai form 3.Aku merupakan seseorg yg agak dikawal oleh mak bpk.Bersyarat plak tu.Kalau nk beli baju, mesti la bhgn lengan baju tu sampai ke siku aku.Nmpk cam agak besar la.Pastu kene tight in setiap masa, sbb kata mak aku, nanti nmpk ensem skit.Haishh.Mmg dh ensem pun.Skrg ni aku mencari hala tuju utk ubah dr gaya nerd @ skema ni kpd gaya yg lg trendy.Hahaha.Ni aku ada letak beberapa gambar time kecik lu.Sori x brape clear.Amik gambar di atas gambar.


6.Manja
Ni pun cite zaman dulu2 gak.Nk ckp manja pun x jgk la.Lg seswai kalau ckp sensitif.Hihihi.Sbb aku sng terasa kalau member2 ejek aku.Terutamanya kalau yg jenis sampah masyarakat kt skolah tu.Yg suka duk ponteng kelas, panjat pagar.Kalau yg baik2 ni, x kisah la nk ckp ape pun.X rase ape sgt.Pernah satu hari tu, aku bleh dikatakan b'gaduh la ngan classmate aku.Skit je.Tapi bila kena tumbuk, rasa mcm x leh berdiri.Sampaikan 'ternangis'.Pastu, adik aku yg kaki report ni nmpk lak.Dia bgtau bpk aku.Dan sbg kesudahannya, aku dihantar ke kelas taekwondo.Kata bpk aku, nk suh jd keras skit.Hahaha.Rasanya dh membuahkan hasil la.Kih3..

7.Anti-sukan?
Sume ni cite zaman dulu2 la.Aku kurg penglibatan dlm sukan masa kt skolah rendah.Bola sepak?Mmg x lepas la.Kaki aku ni mcm tiang jamban, asal sepak bola je mesti naik atas.Kata org kelantan, 'sepak tojo' '.Kalau ada sape2 kt depan aku time aku sepak bola, confirm kene muka dia.Masa selection bola baling pun xdpt.Tapi, ada satu part yg aku bangga ngan diri aku.Aku berjaya masuk pasukan hoki skolah, tapi kene kluar sbb mak aku x bg masuk.Katanya, kalau masuk hoki, nanti senang nk patah situ la, patah sini la.Sbb kene pukul ngan kayu hoki.Skrg ni aku dh berminat ngan sukan la, terutamanya martial arts ngan renang.Sbb 2 sukan tu nmpk bergaya bg aku.And I'm looking forward to be as cool as Tony Ja yg berlakon dlm filem Ong Bak.

Thursday, September 25, 2008

Air Condition Systems plok..

Hish.Rasa br je baiki ABS haritu.Skrg ni, aircond plak tunjuk perangai.Mula2 sejuk je, pastu makin lama makin rasa mcm kipas angin je.Last2, tutup aircond pastu bukak tingkap je.Kih3.Jimat minyak n x panas.Yg aircond ni complicated skit masalah dia.Almaklumla, keta ni umo dia dh 20 thn, sama tua ngan aku la.Tapi, benda plg mudah nk suspect kalau aircond x sejuk ialah aircond ni dh abis gas (aku x tau apa nama gas tu).Jd, gi isi la kt kedai.Melayang la RM25 dr wallet bpk aku.Tapi, kt kedai tu, tauke Cina bgtau yg kereta ni nk kena tukar compressor aircond, satu alat yg mampu menyejukkan lg angin tu.Katanya compressor aircond kereta ni x kuat.Low pressure.Mslhnya, kalau nk tkr alat tu, alamatnya melayang lg la dlm RM500.Bapak aku buat keputusan, kita check sendiri lu.Lps isi gas, tgk brapa lama kesejukan tu b'thn.Mmg susah la kalau idup dkt bandar, pastu aircond rosak.X tertanggung diri ni duk dlm keta tu, mcm oven bergerak je.

Kedudukan tangki gas aircond


Gambar kt atas ni menunjukkan tangki gas aircond (kanan yg ada salur masuk silver) ngan switch ape ntah kt sblh tu.Bg sesapa yg kurg tau psl aircond nih (termasuk aku jgk yg br tau), bhgn yg nmpk mcm lubang kaca tu adalah utk kita tgk status gas aircond, samada byk, kurg atau xde langsung.Kalau nmpk jernih, maknanya gas aircond byk.Kalau keruh skit, maknanya tunggu masa nk abis la tu.Kalau berbuih plak, mmg abis terus dan anda dipersilakan ke kedai aircond utk isi gas.Harapnya, lps ni kita xkan blajar apa2 lg psl keta (maknanya kete mak aku dh x rosak la).Amin..

Wednesday, September 24, 2008

ABS kete rosak..

Alkisah pd satu petang, aku drive keta mak aku ke bazar Ramadhan utk beli kuih.Utk berbuka puasa.Bila aku start je keta tu, semua lampu kt panel meter akan nyala utk pastikan semua sistem dh berfungsi, dan akan pdm bila keta dh start.Alik2, aku tgk lampu ABS (anti-lock braking system) x padam.

Indicator ABS kt bhgn plg kanan

Jd, aku tunggu jap, mana la tau pasni pdm.Dh lama sgt x pdm, aku matikan enjin blk, pastu dgr harapan lampu tu akan pdm, aku start blk enjin keta tuh.Harapan aku b'kecai bila lampu tu x pdm jgk.Dgn machonya, aku bukak la manual keta tu, rujuk psl ABS.Dlm instructions kt situ tulis lampu ABS akan nyala sekiranya voltage kurg drpd 10V, maknanya ABS disabled la.Kalau voltage naik blk, ABS akan on blk dan indicator ABS pdm.Tunggu lama pun mmg x pdm, kalau ikut manual, maknanya ada komponen dlm ABS tu rosak la.Yg tu aku x tau la apa sblm hantar gi workshop.Sbb aku bkn mekanik ataupun automotive engineer.Banyak komponen dlm tu, antara yg aku tau ialah wheel speed sensors ngan pump je.Bg yg kurg arif psl fungsi ABS (termasuk aku), sistem ni berguna time emergency brake.Utk keta yg xde ABS, bila kita tekan brek secara tiba2, tayar akan terkunci dan keta akan menggelungsur atas jln, menyebabkan driver hilang kwln terhadap keta tu.Kalu x tahu mcm mana menggelungsur tu, cuba amik basikal adik atau motosikal bpk korg yg brek dia cambest, maksud aku efisyen la.Bwk basikal atau motosikal tu laju2, pastu brek tiba2.Nanti basikal atau motosikal tu akan skid atas jln seolah2 ada lapisan licin atas jln tu dgn keadaan tyr tu dikunci oleh sistem brek yg mencengkam.Sblm wat eksperimen ni, pastikan xde budak kecik atas jln atau kt tepi jln, kang x psl2 arwah budak tu.Jd, ABS ni hanyalah utk pastikan driver still leh kwl keta walaupun dh brek tiba2 dan tyr x terkunci oleh sistem brek.Kalau aku sendiri, mmg nk ada ABS la psl aku penah eksiden masa naik keta ngan pok cik aku kt lebuhraya Persekutuan.Ada keta yg brek tiba2 kt lorong kanan, pastu pok cik aku brek sampai keta tu menggelungsur atas jln la.Last2 langgar gak tyr belakang keta depan sampai terpeli'ot (maknanya mcm tergeliat).Pastu org tu ckp kt pok cik aku,"Sila byr RM400".Sian la kt pok cik aku.Ish..
Berbalik kpd citer keta mak aku td, keta tu selamat dihantar ke workshop keesokan harinya.Check lps check, mekanik tu call bapak aku, bgtau yg relay rosak.Relay ni dlm bahasa Melayunya ialah geganti.Bg keta br, kalau nk dgr bunyi relay ni, try la tekan brek time keta berhenti, nanti korg akan dgr bunyi 'click' menandakan relay tu sihat walafiat.

Relay utk ABS

Bg keta mak aku ni, relay ni terletak betul2 blkg bateri keta.Tersembunyi skit.Kalau tgk gambar kt bwh ni, kt area yg ada penutup merah tu.Sblm nmpk relay tu kena buang cover utk sistem tu dulu la.

Bateri keta ngan cover utk bhgn belakang bateri

Utk kedudukan relay yg sbnr, korg tgk gambar kt bwh ni.Btul2 kt bucu bateri terminal negatif.Kalau x silap aku la.Sori sbb gambar ni agak memeningkan.Kena pandai2 otter la.Kih3..

Kedudukan relay kt dlm bhgn elektronik ABS

Walaupun relay ni nmpk kecik, lebih kurg sebesar kotak mancis je, tapi harga dia agak mahal gak utk org yg xde duit mcm aku ni.RM230 utk satu unit.Ni br utk keta biasa.Kalau ABS utk BMW, wallahua'lam.Agaknya x mkn nasik setahun la kot kalau aku nk pakai BMW skrg ni.Haish..


Tuesday, September 23, 2008

Long Holidays May Drive Me Crazy..

While waiting for the offer letter from MARA, I have no idea on what to do.Last week, my 8 years old brother went to Jusco Seberang Perai City and bought a new robot (I called it 'Robot Guli'), capable of launching a marble from its stomach.I still don't know who invent this robot mostly known as B-Daman.Hahaha.Frankly, I was being influenced by him.Warghh..this caused me to go to Jusco myself and buy a new one for me, but of course not the B-Daman.Its a first grade Gundam Ixea.I had no idea where this kind of robot came from.For me, it looks stylo.If this kind of robot really exists in the future, I'm sure that I'll apply a position as a pilot of this robot.Crazy thinker man..


This is the starter kit.Gundam Ixea 1/144 scale model.This robot cost RM18.30.If I tell YB or Naim, sure they will say,"Its better for you to eat at KFC".Hahaha.

This is the 'rangka' of the robot.Really2 small.If I buy the expensive one, its gonna be more detail.Even each finger can be bent.

Final touch to the robot before I attach the main part of it.Messy table.

Gundam Ixea in action, together with a chick (want to pose to) I bought from Pasar Tani Bukit Mertajam 2 weeks ago.

Hahaha.Tiru Izzah!

Huhuhu.Lepas aku tgk video ni kt blog Izzah, tertarik plok ngan persembahan kakak Marie Digby nih.Mmg masyuk la.Sbb lagu2 yg aku tau sblm ni, xde plok yg di'shoot' sepenuhnya mcm ni.Standard mcm guna videocam sendiri tu byk la.

video

Extracted from mariedigby channel, Youtube.

Thursday, September 18, 2008

Warghhh!

I think, this gonna be the longest holiday in my entire life (from june until october).I don't think it is good for me to keep on being like this.I don't know what should I do.Watch tv? Computer games? Chat? Eat (cannot, its Ramadhan)? I just went through it without knowing what will happen next.So, I think its time for me to use my camera.Hahaha.Here are some pictures from it.

Some of the cars in Seberang Jaya parking lots were not parked properly.This troubled some other users.

While waiting for my mum to post some examinations questions to E'e's mother, I encountered this white proton Wira.I think it took about 10 minutes for this car owner to park her car properly.Hahaha.Its normal for a female driver.

This poster is still hanging in Permatang Pauh until today.Maybe this shows how determined Anwar Ibrahim is in order to be a Prime Minister.I cannot comment more on this.Or else, I'll be like Raja Petra, Tan and also Teresa Kok.Hahaha.For more information, ask Paklah and Najib.Why they suddenly want to change their portfolio.Hahaha...Sure you'll get a very good answer.

I love this picture the most.First of all, I'm not a gay.This man work for Chubb company, as far as I know, its a company that provides security alarm for banks and also some residential area.Thanks bro!

Thursday, September 11, 2008

Yg menarik bg aku..

Salam.Mlm ni mcm mlm2 biasa di bulan bulan Ramadhan.Lepas berbuka puasa, tunaikan solat Maghrib.Pastu, terus ke surau utk solat Isyak secara berjemaah diikuti ngan solat sunat Terawih.Spt kebanyakan surau kt sini, tazkirah disampaikan selepas 4 rakaat menunaikan solat sunat Terawih.Aku cukup tertarik ngan tazkirah yg disampaikan.Jd, aku try search dlm internet.Jumpa gak.Harap dpt berkongsi dengan rakan2 yg membaca blog ni.

Suatu hari Imam Al-Ghazali berkumpul dengan murid-muridnya dan kemudian beliau memberikan pertanyaan teka-teki…

Imam Ghazali : “Apakah yang paling dekat dengan diri kita di dunia ini?”
Murid 1 : Orang tua
Murid 2 : Guru
Murid 3 : Teman
Imam Ghazali : Semua jawaban itu benar. Tetapi yang paling dekat dengan kita ialah MATI. Sebab itu adalah janji Allah SWT bahwa setiap yang berjiwa pasti akan merasakan mati (Surah Ali-Imran : 185).

Imam Ghazali : “Apa yang paling jauh dari kita di dunia ini?”
Murid 1 : Negeri Cina
Murid 2 : Bulan
Murid 3 : Matahari
Iman Ghazali : Semua jawaban itu benar. Tetapi yang paling benar adalah MASA LALU. Bagaimanapun kita, apapun kendaraan kita, tetap kita tidak akan dapat kembali ke masa yang lalu. Oleh sebab itu kita harus menjaga hari ini, hari esok dan hari-hari yang akan datang dengan perbuatan yang sesuai dengan ajaran Agama.

Imam Ghazali : “Apa yang paling besar di dunia ini?”
Murid 1 : Gunung
Murid 2 : Matahari
Murid 3 : Bumi
Imam Ghazali : Semua jawaban itu benar, tapi yang besar sekali adalah HAWA NAFSU (Surah Al A’raf : 179).

“Dan sesungguhnya Kami jadikan untuk (isi neraka Jahanam) kebanyakan dari jin dan manusia, mereka mempunyai hati, tetapi tidak dipergunakannya untuk memahami (ayat-ayat Allah SWT) dan mereka mempunyai mata (tetapi) tidak dipergunakannya untuk melihat (tanda-tanda kekuasaan Allah SWT), dan mereka mempunyai telinga (tetapi) tidak dipergunakannya untuk mendengar (ayat-ayat Allah SWT). Mereka itu sebagai binatang ternak, bahkan mereka lebih sesat lagi. Mereka itulah orang-orang yang lalai”.

Imam Ghazali : “Apa yang paling berat di dunia?”
Murid 1 : Baja
Murid 2 : Besi
Murid 3 : Gajah
Imam Ghazali : Semua itu benar, tapi yang paling berat adalah MEMEGANG AMANAH (Surah Al-Azab : 72).

“Sesungguhnya Kami telah mengemukakan amanat[*] kepada langit, bumi dan gunung-gunung, maka semuanya enggan untuk memikul amanat itu dan mereka khawatir akan mengkhianatinya, dan dipikullah amanat itu oleh manusia. Sesungguhnya manusia itu amat zalim dan amat bodoh”.

[*]: Yang dimaksud dengan amanat di sini ialah tugas-tugas keagamaan.
Tumbuh-tumbuhan, binatang, gunung, dan malaikat semua tidak mampu ketika Allad SWT meminta mereka menjadi khalifah (pemimpin) di dunia ini. Tetapi manusia dengan sombongnya berebut-rebut menyanggupi permintaan Allah SWT sehingga banyak manusia masuk ke neraka karena gagal memegang amanah.

Imam Ghazali : “Apa yang paling ringan di dunia ini?”
Murid 1 : Kapas
Murid 2 : Angin
Murid 3 : Debu
Imam Ghazali : Semua jawaban kamu itu benar, tapi yang paling ringan sekali di dunia ini adalah MENINGGALKAN SHOLAT. Gara-gara pekerjaan kita atau urusan dunia, kita tinggalkan sholat.

Imam Ghazali : “Apa yang paling tajam sekali di dunia ini?”
Murid-murid dengan serentak menjawab : Pedang
Imam Ghazali : Itu benar, tapi yang paling tajam sekali didunia ini adalah LIDAH MANUSIA. Karena melalui lidah, manusia dengan mudahnya menyakiti hati dan melukai perasaan saudaranya sendiri.

Extracted from http://www.jauhari.net/teka-teki-imam-al-ghazali.jsp

Wednesday, September 10, 2008

Bazar Ramadhan di tempatku..

Ni nk cerita skit psl bazar Ramadhan kt umah aku.Dr hari pertama diumumkan puasa, dh ramai dh org.Maklumla, dkt kawasan perumahan, tambah lagi ramai budak2 bujang terutamanya budak2 UiTM Pulau Pinang ngan Politeknik Seberang Perai. Seperti yg korg tgk dlm gambar kt atas ni, gerai ni adalah gerai kegemaran aku utk beli kuih.Psl nmpk bersih je.Org pun ramai dtg.Makcik yg jual pun nmpk peramah.Tu kira mcm politik dlm perniagaan la.Cara utk memikat pelanggan dan hasilnya, aku terpikat.Hehehe...Ustaz yg pakai kopiah ni nama dia Ustaz Shukor, keje kt politeknik.Memandangkan dia ada kt situ, aku suh dia jd model sambilan jap.Sbg balasan, dia dapat beli popia kt gerai ni.Time kasih ustaz....Dan yg kelakarnya, aku rasa pakcik jual kuih ni mati2 ingat aku jurugambar dr mana2 surat khabar.Dia pose maut!!

Ok.Ni plak gerai yg aku boleh kata menjadi kegemaran budak2 bujang yg malas nk masak sendiri.Ramai gile org serbu gerai ni.Menyebabkan akak yg jaga gerai dh kalut, x tau nk bg kt sapa dulu.Cuma yg aku kurg suka kt gerai psl anak dia nmpk kerek skit.Jd, aku x beli la lauk kt sini.Aku mintak mak aku belikan.Wakaka.Tapi, aku mkn gak time bukak puasa.
Yg gambar last ni, aku harap dpt memberi gambaran penuh la tentang ramainya org kt bazar ramadhan ni.Tapi, yg aku pelik, time aku angkat je kamera nk amik gambar, kosong je kt depan kamera aku.X ramai org lak jadinya.Nape ek???
Pastu, yg pelik gak psl bazar Ramadhan ni, makin gelap makin ramai lak yg dtg, especially lepas solat Terawih.Aku x tau la nape.Dan kebanyakannya dtg berpasang-pasangan.Rasanya kalau mintak sijil nikah, konfem xde.Apa2 pun, ingatla wahai kwn2, kita di bulan Ramadhan ni bkn sekadar utk mengalami suasana bazar Ramadhan je, tapi bulan utk kita beribadat dgn lebih lg berbanding bulan2 yg lain.Jauhilah maksiat dan kemungkaran.Aku pun berharap aku mampu memperbaiki kelemahan diri yg x terhingga ni.Sama2lah kita muhasabah diri...Wassalam.

My newest slideshow.Check it out!

video

Thursday, September 4, 2008

Changing again

I just notice this changes made by Malaysia Airlines.Going Places, which is an official inflight magazine for Malaysia Airlines once again have a new look.Maybe simpler than before.For me, it still have pricy look.Thats why we have to pay more for a flight ticket.Check it out!

Wednesday, September 3, 2008

Oit MARA!

Fuh.Life became a little bit rocky.My advice, you don't mess with your exam.Especially for those who are going to sit for a major exam, I mean SPM, PMR and UPSR.Once again, I need to go to MARA office in Jalan Raja Laut.Actually, I'm looking for Cik Nurhaslinda, but for the first time, I only managed to meet her assistant only.So, I've arranged an appoinment with her for the next day.
Since I was in KL, I'm thinking of meeting Kalashini.Her SPM certificate was with me.I managed to meet her at her workplace, Britsh Council in Wisma Selangor Dredging, Jalan Ampang.I had to wait for about 45 minutes due to her urgent meeting.But, British Council is an awesome place for me.Lots of magazines and people.Hahaha.I really2 love multiracial environment.Just like what I experienced in Monash University, Sunway.When I met Kalash, I realized that I must do something with my communication skills.Kalash's was great.She communicate with others as if she knows them for a very long time.I think I need to learn from her.Kih3...Its necessary for me since I want to be a successful aeronautical engineer and airline pilot.If not, I may face difficulty like my uncle.He's doing great in his job but didn't manage to work in a big company due to his weak communication skill.For me, I think I still have time to improve.
Since KLCC is nearby Kalash workplace, I went there to snap some pictures.Enjoy!