Sunday, December 20, 2009

Apabila snow turun....

Sekali lagi, aku gagal menyembunyikan perasaan dan terpaksa berlaku jujur kepada diri sendiri. Bila snow turun kat Sheffield, ramai budak Malaysia jadi sasau. Dan aku termasuk dalam golongan mereka yang sasau dek belum pernah melihat snow turun. Orang puteh ilek je kat dalam rumah.


Masa snow mula-mula turun


Bila snow dah berhenti

Tapi, tak hairan la kalau aku dan rakan-rakan yang lain menjadi sasau akibat snow, sebab Jamil (anak orang puteh) turut ikut sasau bersama. Siap ada photography session lagi dalam snow. Hahaha.

Photography session: Hazim dan Jamil


video
Video excited

Tuesday, December 15, 2009

London lagi

Nak buat macam mana, dah Che Su ada kat London, aku gi je la. Kali ni aku ke London ngan Thoriq jugak, memandangkan Che Su pun dah kenal Thoriq dan Thoriq pun dah kenal Che Su. Senang keje. Aktiviti bermula pada pagi Sabtu. Aktiviti koman yang kami buat kat London, mesti tak miss bagi makan burung ngan tupai kat Hyde Park. Burung baik tapi tupai jahat. Sebab ada sekor tupai tu secara sengaja telah mencakar jari demi untuk mengambil sebiji almond. Kalau aku jumpa tupai tu, aku nak gigit ekor dia. Bagi kontot. Hahaha.

Thoriq 'overexcited'


Almond tumpah kat atas rumput

Petang Sabtu tu jugak, aku telah mengajak Thoriq dan Che Su ke Hard Rock cafe, London. Kalau tak silap aku, dekat ngan Hilton London. Dekat area Hyde Park Corner. Aku memang dah niat nak beli baju Hard Rock cafe, baru nampak rock.
Masa kami kat Hard Rock tu jugak, ada pameran kecik kat bawah Hard Rock shop. Koleksi simpanan pemilik dia kot. Ada baju Elvis Presley, gitar Oasis, gitar Curt Cobain dan banyak lagi yang aku tak kenal. Khabarnya muzium kecik kat bawah Hard Rock shop tu adalah bekas bank untuk Ratu Elizabeth. Memang sebijik macam bilik kebal la. Macam penjara pun ada.

Mr Rock memberi penerangan

Aku dan Mr Rock

Kagum tengok gitar Curt Cobain (Thoriq hanya menurut arahan)

Aku dan Che Su dikurung dek cubaan Che Su untuk melarikan gitar milik Curt Cobain dan baju tidur Elvis Presley.

Lepas tu jugak, kami ke Winter Wonderland kat Hyde Park Corner. Macam funfair saja benda ni. Tapi ramai sangat orang pergi, mungkin sebab weekend. Siap ada konsert lagi. Aku tak melepaskan peluang la untuk layan.....


Pintu masuk


Konsert kecik

video
Video konsert kecik

Esok pagi plok, aku ngan Thoriq bercadang untuk melawat Andhar kat umah dia di Finsbury Park. Dalam perjalanan ke rumah Andhar, aku bawak Thoriq pergi jalan-jalan kat London, memandangkan kedatangan Thoriq ke London untuk edisi lepas tidak begitu memberangsangkan.

Park mana ntah. Cubaan untuk memasuki kawasan larangan.


Ni Trafalgar Square kot

Rasanya setakat tu je post untuk kali ni. Wassalam.

Monday, December 14, 2009

Pameran Muto

Pameran muto atau dalam nama lainnya pameran motosikal atau nama rasminya The Carole Nash NEC Bike Show telah berlangsung di National Exhibition Centre (NEC) dari 27 November hingga 6 December 2009. Aku dan beberapa orang rakan sekepala mengambil peluang untuk ke pameran ini disebabkan oleh 'daya tarikan' tertentu. Walaubagaimanapun, kami sememangnya berjiwa 'rider' (walaupun aku sendiri tak ada superbike) kecuali Thoriq yang hanya bersederhana dalam apa jua keadaan.
Plan asal, nak sewa kereta. Apakan daya, dek umur yang tidak cukup 25 tahun menyebabkan hal sewa-menyewa ni jadi rumit. Trimas kepada saudara Abad kerana sudi meminjamkan kereta beliau kepada kami, disertakan dengan saudara pemandu skali yang dikenali sebagai Safis. Kalau orang lain nak bawak, kena buat insurans baru. UK memang leceh bab-bab ni. Perjalanan ke Birmingham mengambil masa selama 2 jam, tambah ngan jem dekat susur keluar ke NEC.
Tiket masuk memang awal-awal dah beli, memandangkan rasa malas nak beratur panjang kat kaunter tiket di NEC. Nak masuk cepat-cepat gitu. Tiket parking pun dah beli skali. Haish! Memang plan baik la.



Jejaka-jejaka berjiwa 'rider' dalam perjalanan menemui 'The Ultimate Riding Machine' (muto la tu)

Dewan pameran memang besar dan orang pun agak ramai. Ada bahagian jual aksesori, ada bahagian jual motosikal dan ada bahagian untuk pameran sahaja. Semuanya 'menarik'. Agak lama jugak kami kat pameran tu, dari pukul 11 pagi hingga 6 petang. Memang memaksimumkan harga tiket 17 pound la.
Sepanjang pameran, tak lengkap la kalau kami tak amik gambar. Siap bawak 'senapang' lagi tu. Trimas kepada Kayrel untuk gambar-gambar ni.

Optimus Prime ni dibina daripada scrap motosikal

Pelan-pelan kayuh, aku try yang kecik dulu. Duduk je la.


Ni la motosikal feveret, insyaAllah nak pakai bila start kerja nanti.


Thoriq pun nak jugak


Ni la abg jurukamera kami, Kayrel.


Ni plak Paih, toggek abis. Motosikal ni pun feveret aku jugak.


Patutnya aku yang menang, sebab aku duk kat depan, Paih duk belakang. (rujuk gambar di atas)


Ni la tarikan kat pameran ni. Kata Paih, muka dua-dua minah ni macam orang tak habis skolah. WAllahua'lam. Aku pun lupa nak tanya.

Lepas abis meronda kat pameran tu, kami terus menuju ke Sheffield, nak balik dah ni. Singgah kat rumah kawan Abad untuk amik charger phone Abad yang tertinggal.
Kat Nottingham pun singgah jugak. Singgah makan lagi kat umah kakak nama apa ntah, aku main makan je kat umah dia, nama pun aku tak tanya. Khabarnya rumah kat Kota Bharu. Apa yang aku tau, Kota Bharu tak sekecik rumah aku, jadi memang tak pernah nampak la dia kat Kota Bharu. Kakak ni kawan kepada Safis dari MRSM Pengkalan Chepa. Skrg buat Master dekat University of Nottingham. Tu yang ilek jah gi makan kat umah dia. Trimas kepada semua yang terlibat samada secara langsung atau tidak langsung.

(p/s: Kepada sesiapa yang belum bayar harga tiket ngan minyak, sila jelaskan secepat mungkin kepada aku. )

Tuesday, December 8, 2009

Konsert Cap Cina

Dah lama tak update...
Kali ni pasal konsert cap Cina plak. Malam raya haji aritu, aku secara solo telah pergi ke Chinese orchestra, persembahan oleh pelajar-pelajar dari Nanjing University, China. Sorang-sorang memang superb time main muzik. Masing-masing ada speciality. Ada jugak aktiviti selingan, macam kaligrafi Cina dan short introduction untuk musical instrument yang budak-budak tu main. Tiket memang murah, hanya 2 pound. Cuma yang sakit, bila masuk konsert tu, rasa macam duk kat China la. Penuh dengan orang Cina je. Hahaha. Nih ada sedikit gambar dan video untuk malam tu.

Mamat ni main flute...mampu memukau gadis-gadis dengan kepakarannya

Persembahan kaligrafi Cina, dihadiahkan kepada universiti

(p/s: Bagi aku yang tak reti menghargai seni, kaligrafi yang ditulis tak cantik pun, skali tengok macam adik aku tulis pakai krayon. Mungkin diorang bagi kaligrafi tu kat universiti sebab malas nak bawak balik, dah la tak cantik, wat semak je)

Artis-artis

video
Si comel




Tuesday, December 1, 2009

Aidiladha bersama keluarga

Ahah! Aku memang suka sangat-sangat kalau dapat sambut hari raya dengan famili, tak kisah raya puasa atau raya haji. Alhamdulillah, tahun ni aku pun berkesempatan sambut hari raya haji di Sheffield bersama famili. Tak kira di mana-mana pun, tanpa aku sedar, aku dikelilingi keluarga aku. Che Su duk London, dekat saja kalau nak pergi (walaupun 4 jam lebih naik bas yang membawa kesakitan punggung) dan kak Sha duk Manchester, lagi dekat. Aku tak kisah samada famili tu famili dekat atau jauh. Yang penting orang tu ada. Hahaha.

Aku dan kak Sha

Aku nak cerita la sikit pasal kak Sha. Kak Sha merupakan anak kepada sepupu kepada mak aku (dalam bahasa senangnya, second cousin aku) yang aku panggil cik Zah. Masa kat kampung, jangan harap la aku nak cakap ngan dia, nak tegur pun bagai nak luruh tulang dari badan. Satu perasaan yang sukar digambarkan. Padahal aku selalu saja nampak dia masa hari keluarga ataupun hari raya. Tapi, bila datang belajar kat sini je, yang tak pernah ditegur tu la yang aku cari. Tambah kesenangan aku bila dapat tau dia selalu datang ke Sheffield, maklumla ramai kawan dia kat sini. Masa mula-mula aku nak jumpa dia, tido malam pun tak lena (tak tipu nih), menunggu hari cepat pagi. Sebab aku rasa jauh sangat dengan famili dan dia yang terdekat yang aku boleh cari. Terubat juga la rindu dekat keluarga kat kampung. Harga untuk kenal kak Sha, aku boleh katakan tak ternilai dengan matawang la, walaupun dalam hati aku tegar mengatakan bahawa harga nak kenal kak Sha adalah sama mahal dengan harga pinjaman boleh ubah MARA. Kih3...
InsyaAllah tahun depan, Nana iaitu adik kak Sha akan datang ke Sheffield untuk sambung belajar dekat sini. Mungkin Allah dah takdirkan, kat mana pun aku berada, keluarga tetap di sisi. Cewah! Membuatkan rasa homesick aku kurang sedikit...harapnye la.


p/s: Kredit kepada kak Sha sebab bagi gambar ni